Tavalar ve Kullanım Alanları

Sağlıklı ve kullanışlı tava seçimi, her ne kadar göz ardı ediliyor olsa da çok önemli bir konudur. Pişirme Grubu içerisinde yer alan tavalar, farklı malzemelerden üretilmekte ve bu malzemelerin insan sağlığına etkileri birbirinden farklılık gösterebilmektedir.

Dünya mutfağında olmazsa olmaz gereçlerinden biri tavalardır, hangi yemeği yaparsanız yapın başrollerden biri tavalardır. Yemeklerinize dökeceğiniz sostan menemen ve omlet yapımına, kızartmadan hamur işlerine, mutfakta başrolde olan tavalar, farklı materyallerden yapılır. Kullanım farkları arasından ihtiyacınız olan ürünü seçerken, yapmak istediğiniz yemekleri hesaba katabilirsiniz. Soslu yemekler için, farklı boyutlardaki sos tavaları, ızgara ya da kızartmalar için daha derin yapıda tavalar tercih edebilirsiniz.

Isıyla direkt temas eden tabana sahip tavalar, içerisinde kullanılan maddeler sayesinde metallerin yiyeceklere geçmesini önler. Sağlığınızı olumsuz etkilemeyen tavalar lezzetle sağlığın karşılaştığı yemekler yapmanızı sağlar. Farklı yemekler için üretilen farklı tavalar borosilikat cam, döküm, çelik, teflon, granit, titanyum gibi materyallerden yapılmıştır.

Yapışmaz Tavalar

Yiyeceklerin yüzeyinde yapışmadığı tavalar yapışmaz tavalar olarak adlandırılmaktadır. Teflon, granit, döküm gibi çeşitleri vardır.

Teflon Tava

En çok tercih edilen yapışmaz tavalar arasında teflon tava modelleri yer alır. Teflon malzemeden üretilen bu ürünlerin yüzeyleri yapışmaz yüzeye sahip şekilde tasarlanmıştır. Bu yüzeyleri yemekleri yapışmadan ısıtabilir veya diyet gıdaları kolayca pişirebilirsiniz. Bunun yanı sıra teflon materyal kullanılarak üretilen tavaların bir diğer özelliği de yanmaz tabanıdır. Böylece yapılan yemeklerde yanık bir tat olmaz. Bu tarz tavaları kullanırken mutlaka tahta kaşık, silikon kaşık vb. gereçleri tercih etmeniz gerekir. Sert ve keskin kaşıklar teflon tavaların yüzeyine zarar verebilir. Bu tavalar tavsiye edilen biçimde zarar vermeyen kaşıklarla ve spatulalarla kullanıldığında tava yüzeyinde herhangi bir deformasyon belirtisi gözlemlenmez.

Döküm Tava

Yemek yapma aşkına sahip olan herkes tarafından tercih edilen bir diğer tava çeşidi demir döküm ızgara tava modelleridir. Demir döküm tavalar ısıyı eşit derecede dağıtan iletken bir tabana sahip olduğundan bu tavalarda pişirdiğiniz balık, et ya da tavuk gibi gıdalar, mükemmel ızgara tadında olur. Döküm ızgara tava modelleri çizilmeyi ve yapışmayı önleyen özel bir tabana sahiptir. Bu tabanı sayesinde döküm tava, yanmaz tabanında pratik bir biçimde pişirmenizi sağlar. Çizilmez tava modelleri sayesinde sağlıklı besinler tüketmek de mümkün hâle geliyor. Bu tavaların başını ise döküm tavalar çekiyor.

Kızartma Tavaları

Kızartma tavası, genellikle metalden yapılmış düz bir tabana sahip bir tavadır. Bir kızartma tavasının kenarları diğer tavalara göre kısadır ve dışa doğru biraz geniştir. Uzun saplıdır ve kapağı yoktur. Bir kızartma tavasının hacmi 8-12 inç çapındadır. Kızartma tavası sote tavası olarak tercih edilmez çünkü kızartmada sotelemede olduğu gibi tavayı sallamanıza gerek yoktur ve tavanın asıl amacı yiyeceklerin kızarmasıdır. Ayrıca, kızartma tavasında da sote tavasına göre yağ daha yoğun kullanılır. Bir kızartma tavası kullanırken daha düşük ısıda pişirilir. Sebebi ise, kızartılan yiyeceklerin sotelenen yiyecekler gibi küçük doğranmamasıdır. Çünkü kızartma yaparken besinlerin içi pişerken yemeğin dışının çıtırlaşması hedeflenir.

Izgara Tavaları

Mutfakların olmazsa olmazı ızgara tavaları birbirinden ayıran bir özellik de üretiminde kullanılan materyallerdir. Izgara tavaların üretiminde kullanılan materyaller bakır, granit, titanyum, alüminyum, emaye, indüksiyon, çelik, döküm, seramik ve sac olarak sıralanabilir. Günümüzde mutfaklarda en çok tercih edilen ızgara tava granit olanlardır. Granit ızgara tavaların kullanıcılar tarafından sık tercih edilmesinin nedeni doğal yapısıdır. Mutfaklarda kullanılan birçok materyalin de doğadan gelen doğal malzemelerden olması günümüzde çok önemsenmektedir. Tanecikli minerallerden üretilen granit döküm tava modelleri yapışmaz bir yapıya sahiptir.

Mutfaklarda en çok tercih edilen ızgara tavalardan biri de titanyum ızgara tava modelleridir. Titanyum malzemeden üretilen tavaların gözeneksiz bir yapısı bulunur. Böylece tabanında yer alan titanyumun gıda ile doğrudan temas etmesini engellemektedir. Titanyum tavaların üretiminde kullanılan titanyum malzeme bu tavaların yapışmaz özelliğini destekler. Böylece pratik lezzetlere imza atmak mümkündür. Izgara tadında yiyecekler hazırlamamıza çok yardımcı olur.

Granit Tavalar

Granit döküm tava, malzemesi ve doğal olan mutfak malzemelere yönelimin artmasıyla çok tercih edilmektedir. Farklı boy ve ölçülerde çok çeşit granit tava bulunur. Pişirilen ürünü yanmaz yapışmaz tabanıyla sağlıklı bir şekilde sağlıklı olarak pişiren granitler, acemi aşçılardan profesyonel aşçılara kadar çokça tercih edilir. Pişirdiğiniz et, sos, tavuk, börek, köfte, omlet gibi yiyeceklerin yapışmasını önler. Yapışmaz tabanı sayesinde temizliği de rahat olan granitler, kolayca temizlenebilir.

En sağlıklı tava çeşitleri arasında bulunan granit döküm olanlar, kütle olarak diğer tavalara oranla daha ağırdır. Günümüzde granit görünümlü tava ve gerçek granit tavayı ayırt etmek için elinizde tartarak farkı görebilirsiniz. Oldukça ağır bir materyal olan granit oldukça sağlam olup uzun yıllar boyunca dayanıklıdır, çizilme yapmaz ve deformasyona uğramaz.

Krep Tavaları

İnce yapıda tasarlanmış krep tavaları, yanmaz yapışmaz düz yüzeyli tavalardır. Teflon, granit, seramik veya demir döküm yüzeyli tavalardır. Krep yaparken bu saydığımız krep tavalarından herhangi biri varsa krep harcını ve sos tavalarınızla da üstündeki soslarınızı hazırlamaya hemen başlayın çünkü en lezzetli krepler bu çeşit krep tavalar sayesinde mükemmel şekilde pişiriliyor. Bu tavaların en önemli özelliği ise yanmaz yapışmaz yüzeylerinin olmasıdır.

Çift Taraflı Tavalar

Mutfakta çok kullanılan pişirme araçlarından bir tanesi olan çift taraflı tavalar son dönemlerin en favori mutfak aracıdır diyebiliriz. İşlevsel tasarıma sahip olan bu ürün çift taraflı kullanımı sayesinde çokça tercih ediliyor. Çift taraflı tavalar genellikle teflon veya döküm iç tabanı, çift taraflı kapanan ve kapanma noktalarındaki silikon bantlar sayesinde sızdırma yapmayan tava modelleri oldukları için balık, ızgara et, ızgara köfte, sebze soteleme, sebze köftesi, omlet, börek, bazlama ve balık gibi yiyecekleri kolayca hazırlama imkânı sunuyor. Mutfağında farklı pişirme tekniklerine ihtiyaç duyan birçok insana mutfaktaki çok işlevselliğiyle kolaylık sağlıyor.

Çerez Kullanımı