Şarap Neden Havalandırılmalı?
Şaraplar şişelendiğinde kendi kendine konsantre olabilir buna bağlı olarak artık belli aromalar geliştirmez. Şarabı oluşturan tüm aromaları geliştirmesi ve damağa hoş gelmeyen tatları serbest bırakması için şarabın havalandırılması gerekmektedir. “Şarabın uyanması” terimi tam da bu noktaya değinmektedir. Şarabı uyandırmak, şarabı oluşturan aromaları ortaya çıkarmak için oksijenle buluşması anlamına gelmektedir. Hava ile temas eden şarap, uyanır ve aromatik tadını geliştirir.
Şaraplar üretilirken çekirdekleri ve kabuklarıyla birlikte şıra haline getirilirler. Kabuklarından rengini alan şaraplar çekirdeklerinden de buruk bir tat alır. Bu nedenle tüm kırmızı şaraplar ağızda buruk bir tat bırakırlar. Ağızda burukluk bu tat üzüm çekirdeğinden gelen tanen maddesidir. Bir kırmızı şarap ne denli tanenliyse o kadar çok havalandırılmaya ihtiyacı varıdır. Bu nedenle şaraplar şişelenip kapatıldıktan sonra aroma lezzetini salgılaması için havalandırılmalıdır.
Hangi Şaraplar Havalandırılmalı?
Kırmızı şaraplar tanenli yapılarından dolayı havalandırılması gereken şarap türüdür. Şarabınızın yıllanma süresi gençse havalandırma şiddetle tavsiye edilir. Sanılanın aksine beyaz şarapların da havalandırılması gerekir. Ağızda daha hoş görünmelerini sağlamak için aromatik tatlarının havalandırılarak güçlendirilmesi gerekir. Şarabınızı çalkalamanız ayrıca istenmeyen kükürt ve asit tatlarının giderilmesine yardımcı olur. Uyarı! Eski yıllanmış şaraplar asla aynı kaderi paylaşmamalı. Yıllanmış şaraplar bağlamında, dekantasyon yöntemi uygulanmalıdır.
Şarap Nasıl Havalandırılmalı?
Şarap havalandırmak için birçok teknik kullanılır bunlara aşağıdaki yöntemler örnek gösterilebilir.
Şarap Havalandırma Teknikleri
Şarabınızı uyandırmak için birçok havalandırma tekniği mevcuttur. En basit yöntemlerden en devrimsel yöntemlere kadar, havalandırma işleminizi uygulayabilirsiniz
Şişeyi birkaç saatliğine açın
Bu teknik en basit ve en yaygın olanıdır. Masaya gitmeden birkaç saat önce bir şişe açmaktan ibarettir, yarım saat bile yeterli olabilir. Ancak şarabın havalandırılıp havalandırılmaması gerektiğini önceden bilmek gerekir. Şişe akşam servis edilecekse, iki saat önce mantarını açmak en iyisidir. Bu nedenle şarap hava ile temas halinde olacak ve böylece yavaş yavaş açılacaktır. Burada havalandırma yüzeyi boyun ölçüsü ile sınırlıdır, bu da bozulmamasını sağlayacaktır.
Blender kullanın
Bu yöntem oldukça basittir. Şarabınızın yıllanma süreci 8 yıldan küçükse açtığınız bir şişe kırmızı şarabı bir karıştırıcıya dökün, ardından 15 ile 30 saniye karıştırın. İşlem sırasında, blenderin duvarlarında tanenleri parçalayan ve dolayısıyla şaraba oksijen veren hava kabarcıkları oluşur.
İki karaf kullanın
Karaflar şarabın sırayla dökülmesine izin veren iki hafif, sürahi şeklindeki kaplardır. Bu, biraz güç gerektiren geleneksel bir yöntemdir. Şarabınızı önce şişesinde ilk karafa dökerek sürahisini değiştirin ve içindekileri hızla ikinciye dökün. Şarabı daha iyi çalkalamak için bu işlemi yaparken kuvvetli kollarınız size yardımcı olacaktır.
Şarabı bardakta karıştırın
Şarap tadımı tam bir sanattır. Bir bardakta, bir şarap aromalarını ortaya çıkarmayabilir. Rengi kapalı gibi görünüyor. Gerçekten de göze soluk geliyor ve burnunuza gelen kokular çok aromatik değil. Kapalı şarap, bardağa döküldüğünde her şeyi anlatır. Şarabınızı şişeden cam kadehinize dökerken şişe ve kadeh arasında yaklaşık 20 santimetre bir mesafe olmalıdır. Bu mesafe şişeden kadehe ulaşan şarabın hava ile temas etmesini sağlar.
Şarabı havalandırmak için bir sürahi kullanın
Kırmızı şaraplar havalandırıldığında aromatik tat almanızı sağlar. Rose ve beyazlar ise bardakta havalandırma ile tatmin edebilir. Kıvrımlı boyunlu sürahiler bu amaç için en popüler olanlardır. Bunun nedeni, hava ve oksijen arasında iyi bir temas yüzeyi tutmalarıdır. İdeal olanı şarabınızı yemekten iki saat önce bir sürahiye alarak havalandırmanızdır, böylece şarap serbest bırakılır.
İyi bir havalandırıcıya bahse girin
Teknoloji ve yenilik çağında, şarabın kolayca havalandırılmasını sağlayan bir cihaz ortaya çıktı: şarap havalandırıcı. Geleneksel olarak şarabın havalanması için bir sürahide bekletilerek birkaç saat içinde oksijenlenir. Havalandırıcı, süreci hızlandırmaya yardımcı olur ve kısa sürede önemli miktarda havayla temas etmesini sağlar. Havalandırıcı tekniği oldukça pratiktir. Havalandırıcıyı şarap şişenize takın ve oksijenle buluşan aromatik tatlı şarabın keyfini çıkarın. Şarap havalandırıcı aparatı servis etmenize olanak tanıyan bir ağızlığa sahiptir. Böylelikle kadehinize rahatlıkla dökebilir ve filtresi sayesinde şarap içerisindeki tortuları şişe içinde bırakabilirsiniz.
Karaf Nedir, Nasıl Kullanılır?
Karaf, tutma yeri olmayan, tabanı daha geniş ve boyun kısmı dar olarak tasarlanmış cam sürahidir. Sürahiden farklı olarak ağzı daha geniştir. İçecekleri servis etmek için oldukça şık forma sahip sunum ürünlerinden biridir. Sofralarınıza şıklık katmak, içecek sunumlarınızı zenginleştirmek için değişik formlarda karaflar bulabilirsiniz.
Şarap Servis Ağızlığı Nedir, Nasıl Kullanılır?
Şarap servis ağızlığı şarap şişesine takılan bir aparattır. Şarap servis ağızlığı sunum sırasında şarabı damlatmanıza engel olur. Ayrıca üzerinde yer alan tıpası sayesinde şişenizin ağzını kapatabilirsiniz. Koni formu ve silikon yapısı sayesinde şişenize rahatlıkla oturur. Şarap servis ağızlığı sayesinde kıyafetlerinizden ya da masa örtünüzden çıkmayacak şarap lekelerinden uzak durmuş olursunuz.