Vakum Nedir?

Bazı mikroorganizmaların yaşaması ve aktif olması için gereksinim duydukları oksijenin ortamdan uzaklaştırılmasına vakum denir. Vakum ambalajlı yiyecekler tazeliğini yitirmeden uzun süre korur. Ayrıca oksijenin neden olduğu kimyasal tepkimeleri engellemek için gıdalar için vakum ambalaj kullanılır. Vakumlu saklama kapları, vakum ile pişirme yöntemleri ve vakumlu gıda saklama yöntemleri son teknolojilerle gelişmiş mutfaklara girmeye başlamıştır.

Vakum Yönteminin Önemi

Her alanda çok kullanışlı olan vakum en çok gıda sektöründe olmak üzere birçok sektörde hayatımızda pratik bir kullanım sağlıyor.

Mutfakta Vakum Kullanımı ve Vakum Çeşitleri

Gıdaların tazeliklerini uzun süre koruması ve paketlenip sıkıştırılarak daha az yer kaplamaları için geliştirilmiş olan ev tipi vakum makinesi çeşitleri, besinlerde bayatlama ve bozulma gibi problemlerle karşılaşmamanızı sağlıyor.

Mutfakta Yiyecekler İçin Vakumlama Neden Kullanılmalıdır?

Profesyonel mutfaklarda aşçılar tarafından daha çok tercih edilen vakum makinesi modellerinin yanı sıra artık evlerde de kullanım için tasarlanan Enplus modelleri hayatımızı kolaylaştırabilir. Market, kasap ve şarküterilerde kuru yemiş, helva, peynir, zeytin ve pastırma gibi ürünlerin vakum işlemi için kullanılan makineler, evlerin mutfaklarında pişirme için kullanılan vakum makineleri farklı amaçlarla kullanılabilir. Dondurucuya veya buzdolabının buzluğuna yerleştirilecek olan et, balık, tavuk ve bakliyat gibi ürünlerin bozulmadan muhafaza edilmesi, meyve ve sebze türündeki ürünlerin kolayca saklanması ve kuru gıdaların uzun süre bayatlamadan korunması için vakumlama işlemi yapılabiliyor.

Enplus Vakum Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Hızlı şekilde bozulabilen gıdaların bulunduğu ve tazeliğin son derece önem taşıdığı birçok sektörde vakum makinesinden aktif şekilde faydalanılıyor. Vakum makinesi çeşitleri, kısa ve sınırlı tüketim süresi olan ürünlerden maksimum biçimde yararlanma olanağı sunuyor. Vakumlu pişiriciler ise mutfaktaki farklı teknolojilerin yeni adıdır.

Vakumlu Pişiriciler

Sous vide pişirme için gereken hassas sıcaklık ayarı ve yüksek sıcaklık doğruluğu sağlayan vakumlu pişiriciler et türleri pişirmede oldukça sağlıklıdır. Ayrıca vakumlu pişiriciler giderek daha popüler olan yavaş ve besinlerin içindeki değerlerini koruyan sağlıklı pişirme için en modern kullanım imkânı sağlar.

Vakum Makinesi Çeşitleri

Profesyonel amaçlı kullanım için tasarlanmış olan vakum makinesi çeşitleri, kullanıcılara tek veya çift çeneli olarak sunuluyor. Model seçenekleri arasında sadece üzerinde hava valfi bulunan kilitli poşetleri vakumlayan modellerin yanı sıra kilidi ve hava valfi bulunmayan poşetleri vakumlamak için kullanılan model alternatifleri de yer alıyor. Ayrıca vakum poşeti ve vakum rulosu gibi yedek parçaları da yine Enplus'tan edilebilirsiniz. Vakum teknolojisinden sadece gıda alanında yararlanılmadığı için farklı amaçlara yönelik üretilmiş çeşitli vakum makineleri de bulunuyor. Yüzde meydana gelen siyah noktaların ve yağların giderilmesi için geliştirilmiş kozmetik makineleri, halı ve zemin temizliğine yönelik olarak üretilmiş olan temizlik makineleri ve havuz temizliği için tasarlanmış süpürücü özellikli makineler de vakum teknolojisiyle üretiliyor ve vakum makinesi adıyla anılıyor. Bu teknolojiyi evlerimizde yaşamak ise gıdalarımızın bozulmadan saklanmasını sağlıyor.

Vakum Makinesi Özellikleri

Vakum makinelerinin özellikleri, her modelin ağırlığı, hazne sayısı, vakum pompa kapasitesi, vakumlama süresi, vakum hazne ölçüsü ve yapıştırma ölçüsü modeline göre farklılık gösterebilir. Hazne sayısının birden fazla olması, aynı anda birkaç ürüne vakumlama işlemi yapmaya olanak tanıyor. Vakumlu saklama kapları, vakumlu poşet ve vakumlu şarap tıpası makinenin gıda için kullanım alanlarında en çok kullanılan materyalleridir. Vakum pompa kapasitesi, makinenin vakumlama gücünü ifade ediyor. Hazne ve yapıştırma ölçüleri, makinenin en fazla ne büyüklükte bir gıdayı vakumlayabileceği bilgisini veriyor. Vakumlama süresi ise makinenin vakum yapma hızı anlamına geliyor. Kilitli torbalara yerleştirilip ağzı kapatılan gıdalar, hava valfi üzerine bastırılan vakum makinesinin tüm havayı çekip poşeti büzüştürmesi sonucu vakumlanıyor. Kilit ve hava valfi olmadan yapılan vakumlamalarda ise büzüştürme işlemi doğrudan gerçekleştiriliyor.

Vakum Poşetleri

Vakum makinesi modellerinin birçoğu masaüstü kullanım için uygunluk arz ediyor. Kullanım esnasında poşete yerleştirilmiş olan ürün, çene olarak adlandırılan hazneye konuluyor ve vakum işlemi başlatılmaya hazır hale geliyor. Vakum poşetleri bu işlem için gerekli en önemli yardımcıdır. Vakum poşetlerini tercih ederken vakum makinesine uygun olan markayı tercih edilmelidir. Vakum poşeti işleme uygun şekilde hazneye yerleştirilmeli ve bu şekilde kullanılmalıdır. Gıdaya uygun olan markalar Enplus’ta bulunmaktadır.

Gıda haricinde havasız şekilde muhafaza edilmesi gereken pul ve madeni para gibi koleksiyon ürünlerinin vakumlanması için de vakum makinesi modelleri kullanılabilir. Bu makineler için gerekli olan vakum poşeti kalitesi markaya uyumlu şekilde temin edilmelidir.

Vakumlu Şarap Tıpaları

Vakumlu şarap tıpaları ile açtığınız şarabı okside olmadan uzun süre saklayabilirsiniz. Vakumlu şarap tıpasını şişenin ağzına takın ve kapanma sesini duyana kadar tıpa ile şişe içinde kalan oksijeni çekin. Kullanımı çok kolay olan bu vakumu tıpayı açmak istediğinizde tıpayı serbest bırakın ve şarap keyfinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Vakumlu Saklama Kapları

Pratikliği sayesinde oldukça fazla tercih edilen vakumlu saklama kapları kapaklarındaki vakumlama ile gıdanın hava ile temasına engel olur. Saklama kapları içerisine konulan yiyeceklerin bayatlamasını engelleyerek daha taze kalmasını ve ayrıca bu tazeliği uzun süre korumasına yardımcı olur.

Çerez Kullanımı