Sahan Nedir?
Sahanlar, kahvaltılarda en çok kullanılan, kahvaltı sofralarının tatlarının pişirilmesine, yemeklerin ısıtılmasına yarayan mutfak ürünleri olarak mutfaklarımızın başrolüdür.
Sahan Çeşitleri Nelerdir?
Granit, döküm, çelik, bakır gibi materyal özelliklerine göre çeşitlere ayrılan sahan çeşitleri farklı boyutlarıyla tercih eden herkese hitap ediyor. Özellikle kalabalık olmayan aileler, öğrenciler veya tek başına yaşayan bireylerin evlerinde sahan kullanımı oldukça yaygın olarak görülüyor. Farklı markalar farklı renkler ve şekillerde tasarlanan sahanlar pratik kullanım sağlarken, yer kaplamayan minimal boyutlarıyla sıkça tercih edilen mutfak malzemeleri arasındadır.
Sahanlarla Ne Tür Yemekler Yapılır?
Sahanlar, en çok kahvaltılık yiyecekler olmak üzere yağda pişirilen omlet gibi yiyeceklerin yapıldığı ve oldukça pratik olan mutfak eşyalarıdır. Kahvaltıların olmazsa olmaz lezzetleri omlet ve menemen yapımında çok kullanılan sahanlar, çeyiz listelerinin de başında yer alıyor. Küçük boyutu sayesinde dolaplarda fazla yer kaplamayan sahanlar, mutfak araçları arasında çok popülerdir. Emaye, bakır, döküm, granit, seramik ve çelikten üretilmektedirler. Birçok boyutu ve farklı materyalinin geliştirilmesi de sahanların kullanım alanını çok genişletmiştir.
Granit Sahanlar
Granit sahanlar yanmayan ve yapışmayan tabanıyla ve çizilmelere karşı dayanıklı yapısıyla çokça tercih edilen mutfak malzemeleri arasında yer alıyor. Kahvaltılarda gözleme, sahan yumurta, kızartma sucuk, menemen, pastırma hazırlanırken rahatlık sunan granit sahanlar yemeklerin ısınması için de kullanıcıların tercihi oluyor. Çeşitli ebatları, pratik kullanımlarıyla mutfaktaki herkesin en büyük yardımcılarından biri olan sahanların değişik tasarımları bulunuyor. Dengeli ısı dağılımıyla her türlü yemeğin pişirilebildiği sahanlar mor, kırmızı ve bronz gibi farklı renkleriyle de dikkat çekiyor.
Çelik Sahanlar
Paslanmaz çelikten imal edilmiş çelik sahanlar çok uzun ömürlü kaliteli ürünler olarak her evin mutfağında yer alıyor. Çelik sahanlar yemekleri kısa sürede pişirme özelliği nedeniyle de mutfakların zorunlu olması gereken ürünleri arasında yer alıyor. Elektrikli, gazlı, halojen ve seramik ocakta kullanılabilen çelik sahanlar kolay temizlenebilen ürünlerden oluşuyor. Çok uzun yıllar deforme olmadan kullanılabilen, bulaşık makinesinde yıkanabilen, ısıyı uzun müddet muhafaza eden ve ısıyı dengeli yayan sahanlarda besinler vitamin ve mineral değerleri korunarak ısıyı direkt alarak çabuk pişiriliyor.
Sahan Temizliği Nasıl Yapılır?
Paslanmaz çelikten yapılmış sahanlar yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Döküm sahanlar soğuduktan sonra bir sıvı bulaşık deterjanıyla ve suyla kolayca temizlenebilir. Döküm demir sahan veya tava tamamen kurulanmalıdır. Yapışmaz kaplamalı sahanın da soğuması gerekir. Yumuşak bir sünger ve sıvı deterjanla elde yıkamanızı öneririz. Bulaşık makinesinde yıkarken sıvı bulaşık deterjanı ve düşük sıcaklıkta bir program kullanmanız öneriliyor.