Sous Vide Nedir?
Fransız mutfağının pişirme tekniklerinden biri olan Sous Vide, havası alınmış ya da vakumlanmış anlamına gelmektedir. İlk olarak 1970'lerde Fransa'da Şef Georges Pralus tarafından geliştirilen Sous Vide, uzun zamandır dünyanın en iyi şeflerinin sırrı olmuştur, ancak son zamanlarda evlerinde yemek yapan bireylerin de kullanımına sunulmuştur. Sous Vide tekniği, suyu ısıtarak ve hazne içerisindeki su sıcaklığını eşit bir şekilde dağıtılmasıyla vakumlanmış yiyecekleri pişirme yöntemidir. Sous Vide pişirme tekniği hem profesyoneller hem de evde yemek yapanlar için vakumlama sayesinde yemek pişirme süresini azaltırken gıda israfını da en aza indirir.
Sous Vide Nasıl Kullanılır?
Sous Vide cihazını kullanmak için fişe takmanız ve gerekli ısı ayarını yapmanız yeterlidir. Fişe taktığınız Sous Vide cihazınızı su haznesine kolaylıkla yerleştirebilirsiniz. Cihaz üzerinde yer alan tuşlar sayesinde kolaylıkla sizin için gerekli olan ısı ayarını yaparak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Vakumlu Pişirici- Sous Vide Pratikliği
Sous Vide tekniğinde et, balık, sebze gibi yiyecekler, bir pişirme torbası ya da vakumlu poşetler içerisine konulur ve vakum makinesi yardımıyla poşet içerisindeki hava tamamen alınarak kapatılır. Bir tencere gibi ısıya dayanıklı mutfak gerecinin içerisine su doldurulur. Pişireceğiniz ürüne göre su sıcaklığını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Vakumladığınız paketi size gerekli olan ayarda Sous Vide ile ısıttığınız suyun içine bırakabilirsiniz. Sous Vide sayesinde sıcaklığın eşit bir şekilde dağıldığı sıcak suda yiyeceğinizi mükemmel pişme kıvamına getirmiş olursunuz. Sous Vide ile zamanlamaya güvenmek yerine artık hassas sıcaklık kontrolüne güvenebilirsiniz. Çalıştırması oldukça kolay olan makineyi ihtiyacınız olan sıcaklıkta ayarlayın ve tıpkı ünlü şefler gibi yaptığınız mükemmel yemeklerin tadını çıkarın.
Sous Vide ile Yemek Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sous Vide pişirme tekniğiyle kırmızı etlerinizi eşit sıcaklıkta yanmadan pişirebilirsiniz. Bir dana antrikotu vakumlu poşete aroma veren baharatlarla birlikte alın. Vakumlu poşetinizi vakumlama cihazında poşetiniz ete tam yapışıp tüm havadan arınana kadar vakumlayın. Sonra Sous Vide ile ısıttığınız su haznesine vakumlanmış poşetinizi koyun 64 derece pişirin. Sous Vide ile antrikotunuzun dışı ve içi aynı sıcaklıkta pişecektir. Sous Vide işlemi bittikten sonra buharda pişen etinizi ızgara tava ya da döküm tavada her iki yüzünü de birer dakika pişirin. Ünlü şeflerin tüm sırlarını yok etmiş oldunuz.
Ünlü şeflerin sırlarını yalnızca kırmızı etlerinizi değil tavuk, somon gibi beyaz et yemeklerinizi de pişirebilirsiniz. Vakumlama yöntemi ve Sous Vide’in buharda pişirme gücüyle hem sağlıklı hem de fit öğünler hazırlamanız mümkün hale geliyor. Bu harika yemekleri pişirebileceğiniz vakumlu poşetler, vakumlama cihazları, Sous Vide cihazına sahip olmak için web sitemizi ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.
Sous Vide Nasıl Temizlenir?
Kullandıktan sonra suyunu haznede bırakmayınız. Suyun soğumasını bekleyin, ardından rafları çıkarınız ve denge için ofset tutamakları kullanarak haznesini bir lavaboya boşaltınız.
İç kısmı yumuşak, temiz bir bezle kurulayınız.
Pompanın içine pislikler emilirse, lütfen suyu hazneden boşaltınız ve ardından bir tornavida kullanarak bölmeyi çıkarınız. Yeni temiz su dökünüz (gerekirse az miktarda deterjan ekleyiniz) ve makineyi içinde herhangi bir gıda paketi olmadan normal şekilde kullanınız. Su döngüsü, yabancı maddeleri kademeli olarak temizlemelidir. Ocak temizlendiğinde lütfen üniteyi durdurunuz ve suyu boşaltınız.
Üniteyi temizlik için asla suya veya başka bir sıvıya daldırmayınız.
Sous vide'i temizlemek için asla aşındırıcı veya sert kimyasallar kullanmayınız.
Sous vide'i asla bulaşık makinesine koymayınız.
Sous Vide ile Yapılabilecek Birbirinden Pratik Lezzetler
Su haznesi içerisinde uygulanan bu teknikte, tava veya fırında pişirme tekniklerinin aksine, istediğimiz pişirme ısısı ve istediğimiz ürün merkez final ısısına ulaşmak ve kontrol etmek çok daha kolaydır. Uygulanan ısı kontrolü, çoğunlukla istediğimiz süreyi aşmamızda dahi ürünün istenilen final merkez ısısını değiştirmediğinden dolayı fazla pişme riskini ortadan kaldırır. Ürünler bu teknikte su banyosunda pişerken, mutfakta sizi bekleyen birçok işle meşgul olabilirsiniz.
Bu tekniği yaklaşık 3 cm kalınlığında orta-az pişmiş (60C merkez ısı) bir steak (kontrafile) veya tenderloin (bonfile) inceleyecek olursak, fırında pişirme esnasında 190C ısı uygulamasında yaklaşık 5 dakikada ürünün dış ısısı istenilen 60C ısıya ulaşır. Ürünün iç ısısını 60C’ye ulaştırmak için etin yaklaşık 10-15 dakika daha pişmesi gerekir. Bu esnada 8. dakikada ürünün dış ısısı 100C’ye ulaşır ve ürünün üst kısmında bulunan su molekülleri buharlaşmaya başlar. Ürünün iç ısısını 60C’ye getirene kadar, ürünün üst yüzeyinde ve hemen onun altındaki kısımlarda yüksek ısı etkisiyle su buharı oluşur, etin rengi değişir ve su kaybı nedeniyle ürün hacim ve ağırlık kaybeder ve kuruma başlar.
Et fırından alınıp hemen kesildiğinde ürünün üst kısmı koyu kahverengi tonlarında iken, merkeze doğru açılan renk tonları mevcuttur. Et kesildiğinde, etin merkez ve üst kısımlarındaki ısı farkı nedeniyle et çok fazla su kaybeder. Et fırında daha fazla süre tutulduğunda ise ürün iç ısısı istenilen derecenin üzerine çıkar. Kullanılan etin çeşidi, kalınlık ve gramaj sabit olduğu halde doku farkları nedeniyle aynı sürelerde farklı iç merkez ısılara ulaşmaya sebep olur.