Kek Kalıbı Çeşitleri

Lezzetli ve pratik atıştırmalıklardan söz edildiğinde akıllara ilk olarak kek gelmektedir. Çayın, kahvenin ya da soğuk içeceklerin yanında yumuşacık dokusuyla ikram edilen kekler, herkesin severek yediği bir atıştırmalıktır. Keki benzersiz kılan en önemli özelliği olan lezzetinin yanı sıra pişirme kabının kalitesi de oldukça önemlidir. Yanmaz yapışmaz bir kek kalıbınız varsa puf puf kabarmış lezzeti kadar görünüşü de etkileyici olan kekler pişirebilirsiniz.

Son dönemlerde kek kalıpları farklı çeşitleri ve materyalleri sayesinde sunumlarınızı daha etkileyici bir hale dönüştürüyor. Klasik yuvarlak kek kalıplarının yanı sıra, muffin kek kalıbı, dilimli kek kalıbı, desenli kek kalıbı ve kelepçeli kek kalıpları sayesinde farklı şekillerde kekler pişirebilirsiniz. Kekin lezzetini damağa hitap etmesi kadar göze de hitap etmesini sağlayan kek kalıpları farklı materyallerle de üretilmektedir. Silikon, granit, teflon, alüminyum, paslanmaz çelik, seramik gibi birçok materyalden üretilen kek kalıpları, kolay kullanım imkânı sunmaktadır.

Kek Kalıbı Nasıl Kullanılır?

Kek kalıbınızı yeni aldıysanız ilk kullanımdan önce mutlaka deterjanlı su ile yıkamalısınız. Yıkadıktan sonra tam olarak kurutmaya özen göstermelisiniz. Yeni aldığınız kek kalıbınızın materyali alüminyum ve metal kokusu geldiğini düşünüyorsanız ilk kullanımdan önce kalıbınızı sıvı veya katı yağla yağlayıp bertazzoni fırın ile 15 dakika ısıtarak kokunun gitmesini sağlayabilirsiniz.

Kekin Kalıba Yapışmaması İçin Ne Yapmak Gerekir?

Kek yaparken malzemelerin doğru sırada karıştırılması ve doğru ölçüde kullanılması lezzetini ve puf puf kabarmasını sağlayan tekniklerdir. Hazırlık aşamalarını her ne kadar doğru ve eksiksiz yapsanız da fırından çıkardığınız kek ya kalıba yapışıp kalır ya da parçalanarak çıkar. Böyle durumlarla karşılaşmamak için öncelikle doğru kek kalıbı tercih etmelisiniz. Yanmaz ve yapışmaz özellikli kek kalıplarından birini seçerek yapışma problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

Kekin kalıba yapışmadan çıkmasını sağlamak için kek hamurunuzu kalıba dökmeden önce kalıbınızı bir fırça yardımıyla eşit bir şekilde yağlayabilirsiniz. Burada yağ dengesini de iyi korumanız gerekir. Fazla yağ sürmemelisiniz. Kalıbı hareket ettirdiğinizde akışkan yağ tabakası görmemeniz doğru dengeyi yakaladığınız anlamına gelir. Yağladığınız kalıbınıza yine tüm kalıbın içini kapatacak şekilde çok ince bir tabaka halinde un serpiştirmelisiniz. Yağlı ve unlu kalıbınıza kek hamurunuzu dökerek yapışmadan pişmesini sağlayabilirsiniz.

Kek hamurunuzun içerisinde meyve ya da çikolata parçaları kullanacaksanız bu malzemeleri hamur aşamasında eklememelisiniz. Kalıba yalnızca kek hamurunuzu döktükten sonra ağırlık yapacak meyve veya çikolata parçalarını hamur karışımının üzerine dökerek tam olarak kalıbın dibine ya da kenarlarına denk gelmeyecek şekilde hafifçe karıştırmalısınız. Çünkü ekleyeceğiniz malzemeler hamur kıvamından ağır olduğu için kalıbın dibine çökecek ve yapışacaktır. Bu durumda her ne kadar kalıbınızı yağlayıp unlasanız da kekin kalıba yapışmasına neden olacaktır.

Kek Kalıbına Hangi Yağ Sürülür?

Lezzetli keklerinizin kalıptan yapışmadan çıkmasını sağlamak için püf noktası olarak genellikle yağ sürülmektedir. Kek hamurunuzu kalıba dökmeden önce margarin ya da sıvı yağ sürebilirsiniz. Ancak sürdüğünüz yağ oranı da oldukça önemlidir. Sıvı yağ bir fırça yardımıyla kek kalıbının tüm iç yüzeyine ince bir tabaka halinde sürmelisiniz. Sıvı yağ fazla olduğunda kekinizi dış katmanı yağı emeceği için daha yağlı bir görünümde olacaktır. Margarini de mümkün olduğunca ince bir tabaka halinde kalıbın tüm kıvrımlarına sürebilirsiniz.

Kek kalıplarınızı yağladıktan sonra çok ince bir tabaka halinde unlayabilirsiniz. Unun tüm yüzeye eşit bir şekilde yayılmış olmasına özen göstermelisiniz. Bazı noktalarda un tabakası kalın olduğunda kekin dış yüzeyinde yanmış un tabakaları oluşmasına neden olabilir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR